Waarom dit initiatief?

Tilburgse partijen slaan de handen ineen voor grootse steunactie voor Tilburgse horeca.

Het lijkt alweer een eeuwigheid geleden dat we konden genieten van restaurants, terrasjes of een avond in de kroeg. Met een nieuwe verlenging van de lockdown lijkt er voorlopig weinig licht aan het einde van de tunnel en hoewel cafés en restaurants er met eigen bezorgdiensten en afhaalloketten het beste van maken staat bij veel horecaondernemers het water inmiddels aan de lippen.

Hoog tijd voor actie, dachten een aantal Tilburgse organisaties. Samen presenteren zij WeAr Tilburg, een samenwerkingsproject dat de Tilburgse horeca mentaal én financieel een steuntje in de rug moet geven.

Ten tijde van de lockdown wordt nog eens extra duidelijk hoe belangrijk en geliefd veel Tilburgse cafés, restaurants en hotels zijn. De plekken waar we anderen ontmoeten voor een etentje of een borrel worden momenteel flink gemist. En wanneer horecazaken – zij het online – toch wat organiseren wordt daar vaak massaal op aangehaakt. Dus als je merchandise kunt kopen van je favoriete band of festival, waarom dan niet van je geliefde café, restaurant of hotel?

Unieke merchandise

Met deze gedachte staken Tilburg.com, Ondernemersfonds Tilburg, Ollie’s en Marketing Tilburg de koppen bij elkaar. Citymarketeer Ben Smit vertelt: ‘Martijn van Son van Café Bakker tipte ons over een soortgelijke Bredase steunactie voor de lokale horeca. Het idee hebben wij dezelfde dag nog met verschillende Tilburgse partijen besproken en vertaald naar dit typisch Tilburgse stadsinitiatief.’

Het resultaat is WeAr Tilburg: Een samenwerkingsverband met als product een lijn van T-shirtshoodies en totebags, met op elk item een illustratie van de gevel van een Tilburgse horecagelegenheid. Met de verkoop van deze unieke items hopen de initiatiefnemers een mooi bedrag op te halen voor de horecaondernemers die het momenteel zwaar hebben.

Unieke illustraties

Voor het ontwerp van de items is de samenwerking gezocht met illustrator Koen de Vreeze, die zelf een groot deel van zijn leven in Tilburg woonde. Aan hem de bijzondere taak om de gevels van ongeveer 150 horecagelegenheden minutieus na te tekenen. ‘Het is best uniek om de stad op een dergelijke manier in beeld te brengen. Ik kan me volop uitleven en ik merk bij het uittekenen dat Tilburg echt een mooie stad is met pareltjes van gevels, kroegen en cafés.’

Bestel nu en help jouw kroeg

Vanaf nu is de merchandise van zo’n 150 verschillende Tilburgse horecazaken te pre-orderen via www.weartilburg.nl. De T-shirts zijn te bestellen voor €25,- euro, de hoodies kosten €45,- euro en de totebags gaan voor €9,95 over de toonbank.

Op de inkoopkosten van kleding, tassen en inkt na gaat de volledige opbrengst direct naar de horecagelegenheid, dit komt neer op een bedrag van €10,- euro per T-shirt, €20 per hoodie en €5 euro per tas. Voor wie niet de deur uit wil maar wel de lokale horeca wil steunen zorgt Tour de Ville, de Tilburgse koeriersdienst, ervoor dat de bestelde WeAr Tilburg items worden thuisbezorgd.

‘We hopen dat heel Tilburg de horeca straks massaal een hart onder riem steekt met het dragen van een T-shirt, hoodie of tas van WeAr Tilburg. Want in Tilburg doen we het altijd samen,’ besluit Ivan Mols, mede-directeur van Tilburg.com.

Belangeloos

Het bedrukken van de kleding en totebags zal worden verzorgd door Ollie’s. Eigenaar Olivier Jaspers is trots dat hij op deze manier iets kan betekenen voor de Tilburgse horeca én wat positivisme naar de mensen kan brengen. Over de merchandise vertelt Jaspers: ‘We hebben gekozen voor duurzame producten. Zo bestaan onze hoodies en shirts uit bio-katoen en bedrukken we deze met inkt op waterbasis. We kiezen voor een premium kwaliteit, zodat iedereen lang kan genieten van de WeAr Tilburg producten.’

Het Ondernemersfonds is volgens projectleider Jannet Wouters juist in deze tijd op zoek naar manieren om de ondernemers te ondersteunen. ‘Dat doen we door praktische hulp te bieden, maar ook door financieel en uitvoerend bij te dragen aan een sympathieke actie als WeAr Tilburg,’ aldus Wouters.